Menu Close

TVA 9% la alimente din 1 iunie 2015

Începând cu 1 iunie 2015, a intrat în vigoare OUG 6/2015 pentru modificarea și completarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal prin care se stabileste taxa pe valoarea adăugată de 9% pentru următoarele livrări de bunuri și prestări de servicii:
– alimente, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal;
– animale și păsări vii din specii domestice;
– semințe, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor;
– produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele.

De asemenea, TVA de 9% se va aplica și pentru serviciile de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice.

În aplicarea prevederilor OUG 6/2015 este obligatoriu să se efectueze inventarierea produselor care se vor vinde cu TVA 9% din gestiunile a căror evidență se ține global-valoric până cel târziu în data de 01.06.2015.

Furnizorii vor cuprinde pe facturi noua cotă de TVA 9% pentru bunurile menționate mai sus, astfel prețurile de vânzare din Notele de recepție și constatare de diferențe se calculează luând în calcul această cotă de TVA.

Pentru casele de marcat aflate în dotare, indiferent de metoda de evidență (cantitativ-valorică sau global valorică) este obligatorie schimbarea cotei de TVA la produsele inventariate care se vor vinde cu 9% în așa fel încât pe 1 iunie 2015 să fie posibilă vânzarea produselor cu noua cotă de TVA.

Până la această dată nu au fost emise normele metodologice care stabilesc detaliat codurile NC pentru bunurile la care se aplică cota de TVA 9%.

Noul proiect de modificare a normelor de aplicare a codului fiscal, publicat pe site-ul ANAF in 27 aprilie 2015, prezintă lista bunurilor pentru care se aplică cota de TVA 9%:
a) animale vii și păsări vii, din specii domestice, care se încadrează la codurile NC 0101-0105, 0106 14 10;
b) animale vii din specii domestice, destinate consumului uman sau animal, care se încadrează la codul NC 0106 19 00;
c) păsări vii din specii domestice, destinate consumului uman sau animal, care se încadrează la codurile NC 0106 33 00, 0106 39 10, 0106 39 80;
d) carne și organe comestibile care se încadrează la codurile NC 0201-0210, cu excepția celor care se încadrează la codurile NC 0206 10 10, 0206 29 10, 0206 80 10, 0206 90 20;
e) pești și crustacee, moluște și alte nevertebrate acvatice, care se încadrează la codurile NC 0301 – 0308, cu excepția peștilor ornamentali;
f) lapte și produse lactate care se încadrează la codurile NC 0401 – 0406;
g) ouă de păsări care se încadrează la codurile NC 0407 – 0408, cu excepția celor care se încadrează la codurile NC 0407 11 00, 0407 19, 0408 11 20, 0408 19 20, 0408 91 20, 0408 99 20;
h) miere natural care se încadrează la codul NC 04090000;
i) alte produse comestibile de origine animal care se încadrează la codurile NC 0410 00 00, 0504 00 00 și 0511 99 85 00;
j) legume, plante, rădăcini și tuberculi, alimentare, care se încadrează la codurile NC 0701 – 0714, cu excepția celor care se încadrează la codurile NC 0701 10 00, 0703 10 11, 0709 60 91, 0709 60 95, 0712 90 11, 0713 10 10, 0713 33 10;
k) fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni, care se încadrează la codurile NC 0801 – 0814 00 00;
l) cafea, ceai, maté și mirodenii, care se încadrează la codurile NC 0901 – 0910;
m) cereale care se încadrează la codurile NC 1001 – 1008, cu excepția celor destinate însămânțării;
n) produse ale industriei morăritului, malț, amidon și fecule, inulină, gluten de grâu, care se încadrează la codurile NC 1101 00 – 1108;
o) semințe și fructe oleaginoase, semințe și fructe diverse, plante industriale sau medicinale, paie și furaje, care se încadrează la codurile NC 1201 – 1214, cu excepția celor care se încadrează la codurile 1201 10 00, 1202 30 00,
1204 00 10, 1205 10 10, 1206 00 10, 1207 40 10, 1207 50 10, 1207 91 10, 1207 99 20, 1209, 1211;
p) gume, rășini și alte seve și extracte vegetale, care se încadrează la codurile NC 1301 și 1302, cu excepția celor care se încadrează la codul NC 1302 11 00;
q) grăsimi și uleiuri de origine animala sau vegetală , produse ale disocierii acestora, grăsimi alimentare prelucrate, care se încadrează la codurile NC 1501 –1520 00 00, cu excepția celor care se încadrează la codurile NC 1503 00, 1505 00, 1509 10 10 și a celor destinate utilizărilor tehnice sau industriale, altele decât cele destinate fabricării produselor pentru alimentația umană;
r) preparate din carne, din pește sau din crustacee, din moluște sau din alte nevertebrate acvatice, care se încadrează la codurile NC 1601 00–1605;
s) zaharuri și produse zaharoase, care se încadrează la codurile NC 1701–1704;
ș) cacao și preparate din cacao, care se încadrează la codurile NC 1801 00 00 –1806;
t) preparate pe bază de cereale, de făină, de amidon, de fecule sau de lapte, produse de patiserie, care se încadrează la codurile NC 1901 –1905;
ț) preparate din legume, din fructe sau din alte părți de plante, care se încadrează la codurile NC 2001 –2009;
u) preparate alimentare diverse care se încadrează la codurile NC 2101–2106;
v) băuturi și oțet, care se încadrează la codurile NC 2201, 2202 și 2209 00;
w) reziduuri și deșeuri ale industriei alimentare, alimente preparate pentru animale, care se încadrează la codurile NC 2301 -2309;
x) sare care se încadrează la codul NC 2501 00;
y) produse chimice anorganice și organice, produse farmaceutice, care se încadrează la codurile NC 2805 12 00, 2817, 2835 25 00, 28 35 26 00, 2836 50 00, 2922 41 00, 2922 50 00, 2930 40 00, 2933 99 80, 2936 90 00, 3002 10 98 00;
z) alte bunuri, care se încadrează la codurile NC 3504 00 90, 3507.