Menu Close

Obligația de a instala POS pentru plăți cu cardul [actualizare la 28.12.2017]

Începând cu 1 ianuarie 2017, prin Legea 209/2016 (care modifică OUG 193/2002 privind introducerea sistemelor modern de plată) se introduce obligația persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro echivalentul în lei, de a instala un POS-uri și de a accepta plata cu cardurile de debit și de credit.

De asemenea, persoanele juridice care vor avea instalat POS au obligația de a acorda avansuri în numerar clienților, tranzacții asimilate retragerilor de numerar de la bancomate.

Avansul se evidențiază distinct pe bonul fiscal și nu poate depăși suma de 200 de lei. Într-un cuvânt, clienții pot solicita retragerea sumelor de pe card prin intermediul POS-ului instalat la comercianți, iar în limita a 200 de lei și a sumei disponibile în casă, comercianții au obligația de a achita aceste sume sub formă de avans.

Comercianții pot percepe de la titularul cardului un comision care nu poate depăși 1% din valoarea avansului acordat și sunt obligați să afișeze la locul de vânzare informații privind acordarea avansului și costurile serviciului.

Băncile acceptante de carduri au obligația de a instala terminale de plată în maxim 30 de zile de la data solicitării.

Dacă nu instalează POS-uri pentru plata cu cardul, persoanele juridice riscă amendă de la 5.000 lei la 7.000 lei.

 

[Actualizare la 28.12.2017]

Prin Hotărârea Guvernului nr. 949/2017 s-au aprobat Normele metodologice pentru aplicarea OUG 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată și se abrogă vechime norme metodologice reglementate prin HG 1253/2003.

Noile norme metodologice aduc precizări privind acordarea avansurilor în numerar prin intermediul POS și al terminalelor de plată:

  • Avansul în numerar se acordă utilizatorilor de card în limita a  200 lei și a sumei existente în casă, disponibilă la momentul solicitării avansului;
  • Prevederile referitoare la acordarea avansurilor în numerar prin intermediul POS se aplică după 6 luni de la publicarea normelor metodologice, respectiv începând cu data de 5 iulie 2018.